گزارشی در مورد مرکز فرهنگی انگلستان و فعالیت مرکز در لبنان

مرکز فرهنگی انگلیس یکی از سلاح‌های نرم کشور به شمار می‌رود که به بهانه ترویج فرهنگ، هنر، آموزش و غیره نفوذ خود را در کشورهای مختلف مستحکم و در فراهم ساختن بسترهای تبعیت هرچه بیشتر این کشورها فعالیت خود را ادامه و آنان را منجر به وابستگی کامل می‌نماید.

گزارشی در مورد مرکز فرهنگی انگلستان:

British Council

آشنایی:

مرکز فرهنگی انگلیس British Council مرکزی‌ است انگلیسی که در راستای ایجاد فرصت‌های مناسب در زمینه‌های فرهنگی و آموزشی در سطح بین‌المللی فعالیت و خود را این گونه معرفی می کند. سازمان مذکور در بیش از 100 کشور حضور و در زمینه توسعه و تعمیق آشنایی با کشور انگلستان و زبان انگلیسی فعالیت می‌نماید.

همچنین این سازمان کشورهای مختلفی را؛ در راستای همکاری‌ در زمینه‌های ‌فرهنگی، علمی، فنآوری، آموزشی و غیره با انگلستان تشویق و آنان را جهت فراهم آوردن شرائط بهتر زندگی به‌ منظور رشد و گسترش سطح ترقی از طریق دسترسی به کسب مهارت‌های جدید دعوت می‌نماید (بر اساس آنچه در سایت مربوطه ذکر شده است).

این سازمان به عنوان یک انجمن خیریه‌ در انگلیس و همچنین در ویلز و اسکاتلند تأسیس و فعالیت‌های خود در چارچوب قوانین پادشاهی تنظیم نموده است. همچنین این سازمان یک نهاد مردمی و یک نهاد اجرایی غیر دولتی‌ است که از طرف وزارت امور خارجه و مدیریت «کومونولث» حمایت می‌شود

مقر اصلی این سازمان در میدان «ترافل‌گار» در لندن واقع و رئیس آن آقای کریستوفر رودریگیز و معاون وی آقای السیر سیاران دیفان می‌باشند. همچنین آقای ادریان غزیر یکی از سران اساسی این سازمان به‌شمار می‌رود. (آنچنان که در سایت مربوطه ذکر شده است).

و از جمله کشورهایی که مرکز فرهنگی انگلستان در آن فعالیت مؤثری دارد: لبنان، اردن، عراق، الجزایر، سودان، عربستان سعودی، مصر، فلسطین، امارات و یمن می‌باشد.

مرکز فرهنگی انگلیس یکی از سلاح‌های نرم آن کشور به شمار می‌رود که به بهانه ترویج فرهنگ، هنر، آموزش و غیره نفوذ خود را در کشورهای مختلف مستحکم و در فراهم ساختن بسترهای تبعیت هرچه بیشتر این کشورها فعالیت خود را ادامه و آنان را منجر به وابستگی کامل می‌نماید. [1]

مرکز فرهنگی انگلستان به سیستم آموزشی کشورهای عربی به بهانه بهبود روش آموزش با ادغام شش مهارت جدید در برنامه‌های‌های درسی با عناوین: تفکر منتقدانه، فرهنگ دیجیتال، شهروندی، مهارت برجسته دانش‌آموز، همکاری و هماهنگی، و با پوشش کامل وزارت‌خانه‌های مربوطه در کشورهای مورد هدف مانند: لبنان، مصر، مغرب، سرزمین‌های اشغالی فلسطین، اردن، عراق و یمن؛ ورود کرده به انجام این نوع فعالیت‌ها می‌پردازد.

فعالیت مرکز فرهنگی انگلستان در لبنان: (بر اساس آنچه در سایت مربوطه ذکر شده است):

این سازمان در سایت خود نوشته: «ما از تجربیات بین‌المللی خود استفاده کرده تا بتوانیم به موضوعاتی مانند: شهروندی، عدالت اجتماعی و اقتصادی و همچنین حکومت‌رانی و غیره اهمیت ویژه قائل و روش‌های نوینی جهت به اجرا گذاشتن آن به نحوی که حقوق اشخاص را مد نظر گرفته و تناسب و اعتدال بین آنان مراعات شود، زیرا ما همه اقشار جامعه از جوانان گرفته تا زنان و همچنین افراد معلول و کودکان عقب مانده ذهنی، گروه‌های مستمند و غیره را در چارچوب فعالیت خود قرار داده‌ایم».

همچنین این سازمان طی پروژه‌ای با عنوان «شهروندان فعال» جهت ایجاد تغییرات اساسی در جامعه که با همت خود شهروندان بومی که منتظر ایجاد تغییر در جامعه نمی‌باشند بلکه با اقدامات مثمر ثمر خود این تغییرات را ایجاد می‌نماید، به فعالیت‌های ذیل می‌پردازد:

  • جذب افراد مؤثر و پر شور و شوقی که می‌توانند مباحث مطرح شده را از قالب تئوری خارج کرده و به عرصه اجرا در بیاورند.
  • سعی در جذب هزاران نفر از قشرهای مختلف مردمی؛ و برگزاری دوره‌های آموزشی جهت آشنایی و روبرو شدن با مشکلات جامعه و چالش‌های گوناگون آن. لذا افراد جذب شده با شوق و شور زیادی به این دوره‌های آموزشی پیوسته و به تلاش زیادی جهت ایجاد روند پیدایش راه‌های نوین جهت مقابله با چالش‌های قرن بیست و یکم می‌پردازند.
  • برنامه «شهروندان فعال» افراد را با مهارت‌های زیادی آشنا کرده تا آن افراد بتوانند از شهروندان خود حمایت و در راستای گرفتن تصمیمات مناسب در مسائل مهم کشور شریک باشند.
  • با برنامه‌ریزی دقیق و بکارگیری یک پروژه اجتماعی و ارائه راه‌کارهای مناسب با شرائط جامعه از طریق افزایش قابلیت‌های افراد در برداشتن گام‌هایی اساسی که با در نظر گرفتن ارزش‌های دمکراتیک می‌توان آن افراد را به عاملانی مؤثر به‌منظور دستیابی به اهداف جامعه تبدیل نمود.
  • آن افراد می‌بایست قابلیت‌های خود را درک و در ارتقای میزان آگاهی و اعتماد به نفس خود تلاش نمایند تا بتوانند به ارزیابی دیدگاه‌های مختلف بپردازند.
  • حمایت از پناه‌جویان سوری مستقر در کشور لبنان و ارائه هرگونه کمکی که می‌تواند قابلیت‌های آنان را در زمینه‌های مختلف بویژه نوآوری و خلاقیت افزایش دهد و همچنین روابط آنان را با کشور انگلیس حفظ نماید.
  • پروژه «شهروندان فعال» فعالیت‌های خود را در لبنان در سال 2010 آغاز و تاکنون بیش از 5000 نفر در این پروژه‌ها شرکت نمودند. متصدیان این پروژه افرادی هستند که در قالب سازمان‌های مردم نهاد (NGOS) در بسیاری از مناطق لبنان حضور و دامنه‌ی فعالیت‌های خود را گسترش داده است:
  • در جنوب لبنان (شهرهای: صور، صیدا و نبطیه)
  • در منطقه‌ی بقاع (شهر هرمل)
  • در شمال لبنان (شهرهای: طرابلس و عکار)
  • در منطقه جبل لبنان(شهرهای: عالیه و منطقه‌ی الشوف)

  • با گذشت چند سال، سازمان فرهنگی انگلیس روش حمایت از پناه‌جویان سوری را در چارچوب سازمان‌های مردم نهاد از یک طرف و ادغام برنامه‌ها و سیاست‌های خود در برنامه‌های درسی مدارس ویژه سوری‌های پناه‌جو به نحوی که با علایق متفاوت مخاطبان سازگاری داشته باشد را از طرفی دیگر، واگذاری کرده است و پروژه «شهروندان فعال» را در راستای کمک و حمایت از راهبردها و سیاست‌های آن سازمان در کشورهای مختلف دنیا؛ بکارگیری گرفته است.

مرکز فرهنگی انگلیس یکی از ابزارهای نیروی نرم بدست لندن است:

  • مرکز فرهنگی انگلیس سازمانی‌است که آموزش و فرهنگ را وسیله گرفته تا قدرت نرم انگلیس را در سطح بین‌الملل گسترش دهد.
  • در سال 2018 که کاخ کرملین فعالیت‌های خود را در روسیه متوقف کرد، مرکز فرهنگی انگلیس سطح برنامه‌های خود را افزایش داده و پروژه‌های مشترکی را در زمینه‌های آموزشی، علمی و فرهنگی به اجرا گذاشته است که هزینه‌ی آن در سال‌های: 2016-2017 بالغ بر 1.1 ملیارد جنیه استارلینی گردیده است. (1.53 ملیارد دولار مطابق با 1.24 ملیارد یورو).
  • مرکز فرهنگی انگلیس در سال 1934 تأسیس گردید. در آن زمان ایدیولوژی‌های افراط‌گری و خشونت‌آمیز زیادی گسترش پیدا کرده بود، که همزمان با حکومت کمونیستی در روسیه و جنبش فاشیستی در آلمان، ایتالیا و اسپانیا شد.
  • مرکز فرهنگی انگلیس در حال تغییر دائم در برنامه‌های شبکه BBC می‌باشد. این امر به‌منظور ارتقای جایگاه بین‌المللی انگلستان بر اساس سیاست‌های بین‌المللی تنظیم می‌شود.[2]

مرکز فرهنگی انگلیس تحقیقی با عنوان «نیروی نرم امروز، میزان تأثیر وتأثر آن»انجام داده؛ در این تحقیق مرکز فرهنگی انگلیس سعی بر این دارد که اثر نیروی نرم به‌عنوان قدرتی مؤثر در روابط فرهنگی بین‌الملل از یک سو و اقدامات صورت گرفته توسط کشورهای مختلف جهان به‌منظور تقویت و توانمندسازی اثر نیروی نرم و استفاده از آن نیرو در سیاست‌های اقتصادی جهان از سوی دیگر را مطرح و پرسش‌های لازم را ارائه نماید.

این گزارش با بررسی تأثیر قدرت نرم بر برندهای تجارتی در کشور انگلیس، اظهار می‌دارد که قدرت نرم صادرات کشورها را افزایش داده، و میزان آن را بالا می‌برد در صورتی که واردکننده آن را بعنوان وسیله‌ای در گسترش دامنه‌ی صادارت خود به حساب ببرد. و با احتساب یک آمار اقتصادی می‌توان گفت که أثر مثبتی که نیروی نرم در معدل افزایش اقتصاد دارد 1%  می‌باشد که صادرات کشورها را به معدل 0.8%  افزایش می‌دهد.

امروزه کشورهای جهان به دنبال بهره‌مندی از قدرت‌های نرم به‌منظور توانمندسازی و اشاعه فرهنگ خود با استفاده از رسانه و ابزارهای مختلف دیگری می‌باشند. و در این راستا به بزرگ‌نمایی زبان، فرهنگ، میراث، ورزش و غیره پرداخته و به سمت خودشکوفایی اقتصادی حرکت کرده‌اند.

آنچه از کشورهای‌مان در قالب محقق ساختن حداکثر توانایی‌های بالقوه‌ی خود  مطرح نمائیم و در اذهان عمومی نقش دهیم، می‌تواند فرصت‌های جدیدی در راستای سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی ایجاد و معدل سود را افزایش دهد. همچنین می‌بایست از امکانات به شیوه‌ای بهینه استفاده کرده و تمامی استعدادهای مثبت کشورها را از پنهان در آورده و به سمت شکوفایی اقتصادی توجیه نمائیم. در اینجا می‌توان به نقش فعالی که مؤسسات تبلیغاتی و شبکه‌های تلویزیونی در این زمینه دارند، اشاره نمود.

همچنین فرهنگ افراد جامعه که نقش اساسی در پرورش دادن مهارت‌های مختلف مردمی دارد که در نتیجه نیروی نرم را عنوانی از  تکامل فردی و اجتماعی مطرح می‌نماید که تأثیر آن بر اقتصاد و جهانگردی کاملاً آشکار است.

لینک‌های دیگر:

السر قوتها الناعمة.. هکذا احتفظت بریطانیا بمکانتها العالمیة، عربی 21

«القوة الناعمة» محور ندوة فی «الثقافی البریطانی»، البیان

الدبلوماسیَّة الثقافیَّة ذراع الحرب الناعمة الأنجع، مرکز المعارف للدراسات الثقافیة، 2023

کد خبر 15850

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 3 =